torsdag 12 december 2013

Vinnare i fototävlingen 2013

För fjärde året arrangerades fototävling i samband med vandringen i projekt Banken & Skåneleden. Arbetet med att hitta de finaste bilderna att skicka in till tävlingen har pågått under hela hösten. Målet med tävlingen är att samtliga klasser som varit ute och vandrat skall delta. Konkurrensen har varit stor och kvalitén på flera av bilderna fantastisk!
Tillvägagångssättet har varierat allt från att en klasskamera cirkulerat i klassen till att eleverna fått använda sina mobiltelefoner. Sedan har bilderna sammanställts av läraren och eleverna har röstat fram två bidrag som mailats till ett Flickr-konto.

Bilderna har "taggas" inom kategorierna:
  • Biologisk mångfald
  • Flora
  • Fauna
  • Kulturhistoria
  • Hälsa
Detta har gett klassen förutsättning att reflektera över vandringen och prata om vad de upplevde utmed leden en gång till. Under höstens vandring har vi bland annat tittat på utvecklings- stadier bland insekter, groddjur och andra kryp. Det kanske man kan se spegla sig i barnens favoritmotiv som i år verkar vara grodor och paddor.

Arbetet med att rösta fram vinnande klasser i de olika kommunerna har legat hos de lokala bankkontoren. Det är alltså personalen på Färs & Frosta Sparbank som är juryn i fototävlingen.

Se alla de vinnande klasserna och deras bidrag i fototävlingen:



Emelie Andersson och Anders Larsson
verksamhetsledare för utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola

onsdag 23 oktober 2013

GPS-övning med livscykler & metamorfos

I projekt Banken & Skåneleden får eleverna vandra ca 7 km och lära sig mycket om naturen, bl.a. bekanta sig med GPS. Under övningen får elever lära sig att hantera och navigera efter GPS. Aktiviteten fyller ett brett spektrum då man förutom det tekniska handahavandet även får en introduktion till att kunna läsa digitala kartor samt att kunna identifiera utvecklingsstadier hos olika djur. Allt baserat på lek, spänning och nyfikenhet.

Varje grupp skall hämta in tio burkar innehållande konstgjorda figurer från olika djurs utvecklingsstadier. Burkarna har ett listigt namn (ledtråd) som är till hjälp vid uppsökandet av gömman.
 När alla grupper har hittat sina lådor samlas eleverna runt vad de hittat.
Nu återstår den knepiga uppgiften att para ihop de olika utvecklingsstadierna på djuren med varandra. Detta har visat sig vara ett mycket intressant och uppskattad moment som knyter samman övningen. 

Anders Larsson och Emelie Andersson
Naturvägledare och utvecklingsledare
Utomhuspedagogisk verksamhet

Höstens färger

Svenshögs skola på Söderåsen/Skåneleden, Klövahallar - Gålarp


Lindesborgsskolan på Skåneleden i Snogeholm, Sjögården - Jocksborg


 Hagalundskolan på Skåneleden i Fulltofta, Bjeveröd-Dansbanan
Skrylleängskolan på Skåneleden i Fulltofta, Hästäng-Kyllingahus

Bryggeriet på Naturskolan Gladan

I början av höstterminen kontaktade Matilda Lindberg som är idrottslärare på Bryggeriets gymnasium i Malmö oss på Naturskolan Gladan och undrade om vi kunde hjälpa till med en friluftsdag för deras elever som går första året på det estetiska programmet. De var främst intresserade av att baka bördkakor på Morikkapanna. Efter en del mailkonversation kom önskemål fram om även bygga vindskydd, prata om allemansrätten, leta spår i naturen och orientera.
Matilda och hennes kollega, som undervisar naturkunskap, ville få med som mycket som möjligt i kursplanen. Naturskolan har jobbat fram ett antal paket med olika aktiviteter som kan hjälpa läraren att på ett bra sätt kunna använda utomhuspedagogik som ett verktyg i undervisningen för att tillgodose målen i den nya läroplanen.

För att hinna med alla önskemålen skulle behövts tre heldagar men till slut skapade vi ett intressant och fungerande program tillsammans med naturvägledarna Eva och Kerstin:
- Sätta upp en tipi (teamövning, problemlösning, läsa instruktion)
- Allemansätten och spår i naturen (tipsrunda med horn, skinn och ljud)
- Göra upp eld med tändstål
- Baka brödkakor på Morikkapanna

Anders Larsson
verksamhetsledare utomhuspedagogik

lördag 12 oktober 2013

Banken & Skåneleden i full gång

Sedan i början av september har massor av elever i åk 5 vandrat på Skåneleden.
Under en 7 km-vandring får eleverna lära sig med om skog, jakt, biologisk mångfald och kuturhistoria. De får även prova på att använda GPS samt få en härlig naturupplevelse.
Läs mer på: http://www.skanskalandskap.se/for-skolor/banken-skaneleden/


Anders Larsson
verksamhetsledare utomhuspedagogik
www.skanskalandskap.se/skola





torsdag 10 oktober 2013

På läger med Naturskolan Gladan

Den 16-17 september var Montessori Bjärred lägerskola i Snogeholm. De passade på att boka aktiviteter med Naturskolan Gladan. Ta del elevernas presentationer nedan.

Eleverna på Motessori Bjärred
genom
Anders Larsson
Verksamhetsledare utomhuspedagogik






måndag 26 augusti 2013

Nu drar vi igång!

Nu har vi dammat av håvar, planteringsborr, horn och GPS:er.

Våra naturvägledare gör sig redo att möta elever och lärare på Skåneleden, skolor och i strövområden. Tisdagen den 13:e augusti träffade vi ett gäng glada och nöjda lärare från Ystad. Skånska Landskap, Skogs- styrelsen och Skogssällskapet stod för dagens program som innehöll GPS-övning med att göra upp eld med tändstål samt en massa andra praktiska övningar som kan kopplas till skolarbetet hemma vid skolbänken. Förra veckan rekognoserades Skåneledssträckorna, lägerplatserna tog form och en ny variant på GPS-övningen prövades.

Anders Larsson
Verksamhetsledare utomhuspedagogik
www.skanskalandskap.se/skola

torsdag 15 augusti 2013

Flygande Gladan 2013

Under våren har flera klasser från Klippan och Billesholm vid vardera två olika tillfällen följt med oss naturvägledare ut för att upptäcka hur lärorik en skoldag i naturen är. Vid det första tillfället sökte vi upp ett område i skolans närhet och vid det andra tillfället träffades vi i det vackra strövområdet i Klåveröd.
Tanken är att låta barnen ta del av den natur som finns nära inpå och upptäcka hur roligt man kan ha även på de platser som inte är så vilda. Som komplement till detta ges barnen också upplevelser i ett närliggande strövområde.
Innan aktiviteterna går av stapeln får lärarna möjlighet att framföra önskemål om vad de vill ska ske under de två dagarna. Många väljer att låta barnen få förstärka sina kunskaper i aktuella ämnen, antingen inom ett område man nyss läst eller som introduktion till ett kommande läsområde.
En av de många klasserna började med att följa ett tidsrep i ett parkliknande skogsparti vid skolan. Tidsrep? Det är ett 20 meter långt rep som monteras mellan två träd. På repet finns markeringar som tydligt visar sten-, brons-, järnålder m fl. Repet tar sin början när inlandsisen smälter undan här i Skåne. Medan vi vandrar mot nutiden genomför barnen praktiska övningar som representerar den tidsålder vi befinner oss i.
Under jägarstenålder slår de upp en kåta, får känna på ett renskinn och klappa vårt första husdjur hunden. Under bondestenålder tovar barnen varsitt litet får. När vi når järnåldern provar de på att slå eld med stål och flinta och under vikingatiden ristar de runor i trä med handsmidda järnspik. Under medeltiden drabbas de av pesten och får tillverka linneklutar fyllda med örter som skydd och läkemedel. Som avslutning får de räkna ut hur många centimeter av repet som motsvarar deras egen ålder.
När vi återigen möter samma skolklass i Klåveröd är dagens tema eld, vatten och kolets kretslopp. Eleverna får tända egna eldar med hjälp av tändstål och ved samlar de ur skogens förråd. I mitten av elden har de ställt en kolmila i miniformat. I denna finns små pinnar av hassel inbäddade i sand. Slutresultatet ska bli kolkritor. 
Medan eldarna brinner turas de om att vara eldvakt. De som inte vaktar håvar i dammen och undersöker vad som finns i vattnet.
När eldarna ändå är igång passar vi på att tillaga en hel lax, kryddad med björklöv, i en kokgrop. Det blir ett extra tilltugg till lunchen.

Dagen avslutas med en konstutställning där eleverna ritar på trätrissor med sina egentillverkade kolkritor. Motiven är det de tyckt bäst om under dagen.
Variationen i motiv är enorm och så är även kamraternas tolkning av vad det är de ser på trissorna.
Eva Warelius, naturvägledare

genom
Anders Larsson
verksamhetsledare utomhuspedagogik
www.skanskalandskap.se/skola

onsdag 26 juni 2013

Vårens sista Naturdag

Villanskolan besöker Kronoskogen, Ängelholm



På en av stationerna träffar eleverna en skogshuggare,
som bl.a. visar redskap som används i skogen och hur man
 ska gå till väga vid trädfällning.

På Naturdagarna får eleverna många olika naturupplevelser på en och samma dag. Då barnen delas upp i sex olika grupper för att gå till olka stationer blir grupperna små och samtalen med barnen många och intressanta.


På stationen "Biologisk mångfald" pratar vi om hur viktiga alla är för att naturen ska fungera. Idag pratar vi om vikten av att låta döda träd stå kvar. En död ek kan vara hem åt flera hundra olika sorters insekter, svampar, mossor och lavar. En av de rödlistade skalbaggar som är helt beroende av döda ekar är Blekinges landskapsdjur, ekoxen. Den lever som larv i trädet i ca 5 år innan den blir till en skalbagge som endast lever 4-6 veckor. Insekterna i sin tur blir mat åt fåglar som t ex hackspett. Hackspetten älskar döda träd och tycker att de är som en stor gourmetrestaurang. Hackspetten är som gjord för att sitta på träd och hacka fram insekteslarver som den sedan tar med sin långa tunga. Hackspetten kan hacka hål i den hårdaste ek. I dessa hål kan det bo andra djur som t ex ekorre, uggla och mindre fåglar. Högst upp i trädet brukar rovfåglarna sitta och spana. De spanar efter något gott att äta. Rovfåglar är som man kan höra på namnet, köttätare. De kan äta mindre fåglar och smågnagare.


Samarbetsövning- hur fungerar en näringskedja?
 Ett dött träd är alltså stommen i en lång näringskedja och viktigt för en hel rad  djur. Skapar man obalans i kedjan så får det konsekvenser för många individer i naturen. Detta illustrerar vi genom att låta eleverna göra en samarbetsövning med en fallskärm i olika färger. Alla färger motsvarar ett visst steg i näringskedjan. Ett efter ett steg plockas bort. Vi börjar med trädet. En människa kommer ut i skogen och får se att det står döda träd där. Skräpigt tycker hon. Tar ner träden och eldar upp dem.Träden försvinner från fallskärmen. Vad händer då med inseltslarverna? De dör säger ett av barnen. Visst, de dör. De har ingenstans att bo och inget att äta längre. Vad händer med hackspettarna när insekterna är döda. De svälter ihjäl. En efter en försvinner från fallskärmen och till sist slutar näringskedjan att fungera. Övningen är mycket illustrativ och barnen förstår sambandet och hur viktigt det är med mångfald i naturen.

Hejdå Kronoskogen!

Text: Sussie Lindberg


genom
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola

måndag 24 juni 2013

Naturskolan Gladan 2013-05-29

Vandring i tid och rum


Då Banken och Skåneledens fototävling avslutades i höstas tog Löddesnässkolan hem ett av prisen och vann en vistelse med övernattning på Naturskolan Gladan i Snogeholm. Eleverna anlände med buss på morgonen och packade in sina saker i Gydarpsgården. Aktiviteten för dagen heter Vandring i tid och rum och handlar om att kunna läsa och förstå kartor.

Vi började med att prata om olika kartor och kartors ursprung. Naturvägledarna visade hur kartor kunde se ut förr i tiden. Kartorna var dekorerade och ofta handmålade. På en karta från 1500-talet fanns det ett sjöodjur målat ute i havet.   


En av gruppernas kartor med Gydarpsgården, fotbollsplanen,
skog och väg markerade.
För att förstå hur de första kartorna var uppbyggda fick eleverna bygga tredimensionella kartor på marken. De använde sig av kottar, stenar och andra naturmaterial. Kartorna skulle vara skalenliga och de fick använda sig av gamla mått såsom famn, fot, aln och tum. Exempelvis kunde en husgavel vara fem famnar lång och översättas till fem tum på kartan. Ungefär lika lång som en kotte.
Regnet föll över oss men kartor växte fram i skydd under träd.






Grupperna gömde en färgad krita i sina tredimensionella
 kartor som i verkligheten var en burk utplacerad i terrängen.
Vi avslutade övningen med att undersöka om kartorna fungerade i verkligheten. Varje grupp gömde en färgad krita i sin karta och en plastburk symbolicerade kritan i verkligheten. Därefter fick en annan grupp försöka hitta burken med hjälp av den tredimensionella kartan.











Några av eleverna från Löddesnässkolans åk 5 med sin
karta av naturmaterial.

På eftermiddagen tog vi oss ett steg längre i kartförståelse med hjälp av GPS. Naturvägledare Magnus berättade om geocaching, vilket är en slags global skattjakt man kan vara med i. Eleverna fick pröva på genom att gömma egna skatter och markera dem med GPS. De fick också skriva en ledtråd på markeringen, som skulle leda skattsökaren rätt. Ordvitsar bubblade fram bland Löddesnässkolans elever och de upphittade skatterna var ägg, puppor, larver, insekter och groddjur fast i leksaksform. De skulle sedan i helgrupp para ihop de upphittade sakerna med varandra och följa utvecklingen från ägg till färdiga insekter och groddjur.
Eleverna tyckte att det var roligt att gömma och leta skatter!!

Tack för en rolig dag tillsammans med er hälsar Magnus och Kerstin!

Vid pennan: Kerstin Engblom


genom
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola

tisdag 28 maj 2013

Spår i Naturen

Idag den 27 maj kommer förskoleklassen från Vedby skola, Klippans kommun till Klåveröds strövområde. Det är dags för en dag med Flygande Gladan.


F-klassen Vedby skola
Naturvägledarna Sussie Lindberg och Eva Warelius ska ha aktiviteter med barnen. Eva och Sussie har träffat förskoleklassen en gång tidigare och haft aktiviteter i närheten av skolan.  Barnen är förväntansfulla och otåliga, de längtar tills äventyret börjar.



Förmiddagens aktivitet är ”Spår i naturen”, så nu ska vi ge oss ut på jakt efter spår. Det kan vara alla möjliga sorters spår. Spår som djur lämnat efter sig, t.ex. ätspår, spillning, spår av strid, päls, fjädrar osv. Spår som vi människor lämnat efter oss som t.ex. skräp, matrester, skoavtryck.







 


Det är spännande att gå på spårjakt. Vi följer små stigar genom ett stenigt landskap intill en liten damm. Solen lyser på oss och gör att vattnet glittrar som den vackraste diamant. Barnen letar efter spår på marken, i träd och buskar, på stenar och i vattnet. Många fynd gör vi på vår väg. Då och då stannar Eva och Sussie upp och berättar små historier relaterade till naturen kring oss. Vi tittar på de spår vi funnit och eleverna har vilda gissningar om vad det kan vara.




Vi hittar blad där larver gått till angrepp, fjädrar från någon fågel, kottar som både möss och ekorrar har varit och mumsat på. Vi tittar på Tordyvlar. Små skalbaggar som just nu kryper omkring överallt längs med stigen. Dessa känns igen på sin blänkande blålila färg som man lätt kan se om man vänder dem på rygg. Barnen smakar även på harsyra som det finns gott om på marken här.


Tordyvel

En samling kottar som någon
har mumsat på















Vi stannar till vid en gran och naturvägledarna pratar om kådan som rinner ut från ställen där granen blivit skadad. Troligen spår orsakade av en människas angrepp med yxa.

Efter en stunds letande efter spår beger vi oss tillbaka längs med stigen. Nu är det dags för lunch.
Tänk på att inte lämna några spår efter er!




Text och bild:
Emelie Andersson
Verksamhetsledare utomhuspedagogiken






fredag 17 maj 2013

En härlig dag på Naturskolan Gladan



Uggleskolan på Naturskolan Gladan 2013-05-07
Just denna dag kommer Uggleskolan från Lund på besök till Naturskolan Gladan i Snogeholm. De har övernattat på Gydarps-gården.  Förmiddagens aktiviteter är eldkunskap och Gps-övning. På eftermiddagen fortsätter aktivitetsdagen och vi lär oss att använda kniv.




Att använda kniv
Naturvägledare Bengt Granelli berättar om knivens historia och de olika funktionerna en kniv kan ha, t.ex. att rensa fisk eller skära bröd. Han berättar om att man inte får bära kniv i det offentliga, som i affären eller på gatan och visar den minsta kniv som är tillåten att ha med sig. Eleverna känner igen många av knivarna och vem det är som använder dem, elektrikern, jägaren m.fl.





Knivset med olika typer av knivar.
 Bengt menar att en kniv har en funktion och att den är ett utmärkt redskap om man vet hur man skall hantera den. Eleverna skall därför få pröva på att tälja något eget med kniv. Naturvägledarna visar hur man överlämnar en kniv till någon annan och att man sätter på fodral och lägger ifrån sig kniven om man t.ex. skall byta ställning medan man täljer.
 








Bengt visar elev hur man genom att tälja lite i taget får
 en rundning på skaftet till smörkniven.
 Eleverna sprider sedan ut sig på en gräsmatta sittande på knäna brett isär ca 1,5 meter ifrån varandra och blir tilldelade en bit trä och täljkniv. På träbiten är formen av en smörkniv markerad med blyerts. De skall sedan under 45 min- 1 h tälja ut formen. Under tiden går naturvägledare runt och hjälper till där det behövs, man skall tälja små bitar i taget.
Tystnaden sprider sig och alla verkar koncentrerade, solen värmer och det är skönt att sitta i gräset. 







Så här fint kan det bli!
 Snart börjar smörknivarna ta form, några hinner klart och hinner man inte får man fortsätta hemma.
Eleverna tyckte det var roligt att tälja, att tillverka något eget. Några har redan planerat vem som skall få detta hantverk i present.


 







Hela klassen täljer ute på ett gräsfält vid Gydarp



Text och bild: Naturvägledare Kerstin Engblom


genom
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola