måndag 24 juni 2013

Naturskolan Gladan 2013-05-29

Vandring i tid och rum


Då Banken och Skåneledens fototävling avslutades i höstas tog Löddesnässkolan hem ett av prisen och vann en vistelse med övernattning på Naturskolan Gladan i Snogeholm. Eleverna anlände med buss på morgonen och packade in sina saker i Gydarpsgården. Aktiviteten för dagen heter Vandring i tid och rum och handlar om att kunna läsa och förstå kartor.

Vi började med att prata om olika kartor och kartors ursprung. Naturvägledarna visade hur kartor kunde se ut förr i tiden. Kartorna var dekorerade och ofta handmålade. På en karta från 1500-talet fanns det ett sjöodjur målat ute i havet.   


En av gruppernas kartor med Gydarpsgården, fotbollsplanen,
skog och väg markerade.
För att förstå hur de första kartorna var uppbyggda fick eleverna bygga tredimensionella kartor på marken. De använde sig av kottar, stenar och andra naturmaterial. Kartorna skulle vara skalenliga och de fick använda sig av gamla mått såsom famn, fot, aln och tum. Exempelvis kunde en husgavel vara fem famnar lång och översättas till fem tum på kartan. Ungefär lika lång som en kotte.
Regnet föll över oss men kartor växte fram i skydd under träd.






Grupperna gömde en färgad krita i sina tredimensionella
 kartor som i verkligheten var en burk utplacerad i terrängen.
Vi avslutade övningen med att undersöka om kartorna fungerade i verkligheten. Varje grupp gömde en färgad krita i sin karta och en plastburk symbolicerade kritan i verkligheten. Därefter fick en annan grupp försöka hitta burken med hjälp av den tredimensionella kartan.











Några av eleverna från Löddesnässkolans åk 5 med sin
karta av naturmaterial.

På eftermiddagen tog vi oss ett steg längre i kartförståelse med hjälp av GPS. Naturvägledare Magnus berättade om geocaching, vilket är en slags global skattjakt man kan vara med i. Eleverna fick pröva på genom att gömma egna skatter och markera dem med GPS. De fick också skriva en ledtråd på markeringen, som skulle leda skattsökaren rätt. Ordvitsar bubblade fram bland Löddesnässkolans elever och de upphittade skatterna var ägg, puppor, larver, insekter och groddjur fast i leksaksform. De skulle sedan i helgrupp para ihop de upphittade sakerna med varandra och följa utvecklingen från ägg till färdiga insekter och groddjur.
Eleverna tyckte att det var roligt att gömma och leta skatter!!

Tack för en rolig dag tillsammans med er hälsar Magnus och Kerstin!

Vid pennan: Kerstin Engblom


genom
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar