fredag 17 maj 2013

En härlig dag på Naturskolan Gladan



Uggleskolan på Naturskolan Gladan 2013-05-07
Just denna dag kommer Uggleskolan från Lund på besök till Naturskolan Gladan i Snogeholm. De har övernattat på Gydarps-gården.  Förmiddagens aktiviteter är eldkunskap och Gps-övning. På eftermiddagen fortsätter aktivitetsdagen och vi lär oss att använda kniv.




Att använda kniv
Naturvägledare Bengt Granelli berättar om knivens historia och de olika funktionerna en kniv kan ha, t.ex. att rensa fisk eller skära bröd. Han berättar om att man inte får bära kniv i det offentliga, som i affären eller på gatan och visar den minsta kniv som är tillåten att ha med sig. Eleverna känner igen många av knivarna och vem det är som använder dem, elektrikern, jägaren m.fl.





Knivset med olika typer av knivar.
 Bengt menar att en kniv har en funktion och att den är ett utmärkt redskap om man vet hur man skall hantera den. Eleverna skall därför få pröva på att tälja något eget med kniv. Naturvägledarna visar hur man överlämnar en kniv till någon annan och att man sätter på fodral och lägger ifrån sig kniven om man t.ex. skall byta ställning medan man täljer.
 








Bengt visar elev hur man genom att tälja lite i taget får
 en rundning på skaftet till smörkniven.
 Eleverna sprider sedan ut sig på en gräsmatta sittande på knäna brett isär ca 1,5 meter ifrån varandra och blir tilldelade en bit trä och täljkniv. På träbiten är formen av en smörkniv markerad med blyerts. De skall sedan under 45 min- 1 h tälja ut formen. Under tiden går naturvägledare runt och hjälper till där det behövs, man skall tälja små bitar i taget.
Tystnaden sprider sig och alla verkar koncentrerade, solen värmer och det är skönt att sitta i gräset. 







Så här fint kan det bli!
 Snart börjar smörknivarna ta form, några hinner klart och hinner man inte får man fortsätta hemma.
Eleverna tyckte det var roligt att tälja, att tillverka något eget. Några har redan planerat vem som skall få detta hantverk i present.


 







Hela klassen täljer ute på ett gräsfält vid Gydarp



Text och bild: Naturvägledare Kerstin Engblom


genom
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar