Villanskolan besöker Kronoskogen, Ängelholm
På en av stationerna träffar eleverna en skogshuggare,
som bl.a. visar redskap som används i skogen och hur man
ska gå till väga vid trädfällning.
|
På Naturdagarna får eleverna många olika naturupplevelser på en och samma dag. Då barnen delas upp i sex olika grupper för att gå till olka stationer blir grupperna små och samtalen med barnen många och intressanta.
På stationen "Biologisk mångfald" pratar vi om hur viktiga alla är för att naturen ska fungera. Idag pratar vi om vikten av att låta döda träd stå kvar. En död ek kan vara hem åt flera hundra olika sorters insekter, svampar, mossor och lavar. En av de rödlistade skalbaggar som är helt beroende av döda ekar är Blekinges landskapsdjur, ekoxen. Den lever som larv i trädet i ca 5 år innan den blir till en skalbagge som endast lever 4-6 veckor. Insekterna i sin tur blir mat åt fåglar som t ex hackspett. Hackspetten älskar döda träd och tycker att de är som en stor gourmetrestaurang. Hackspetten är som gjord för att sitta på träd och hacka fram insekteslarver som den sedan tar med sin långa tunga. Hackspetten kan hacka hål i den hårdaste ek. I dessa hål kan det bo andra djur som t ex ekorre, uggla och mindre fåglar. Högst upp i trädet brukar rovfåglarna sitta och spana. De spanar efter något gott att äta. Rovfåglar är som man kan höra på namnet, köttätare. De kan äta mindre fåglar och smågnagare.
Ett dött träd är alltså stommen i en lång näringskedja och viktigt för en hel rad djur. Skapar man obalans i kedjan så får det konsekvenser för många individer i naturen. Detta illustrerar vi genom att låta eleverna göra en samarbetsövning med en fallskärm i olika färger. Alla färger motsvarar ett visst steg i näringskedjan. Ett efter ett steg plockas bort. Vi börjar med trädet. En människa kommer ut i skogen och får se att det står döda träd där. Skräpigt tycker hon. Tar ner träden och eldar upp dem.Träden försvinner från fallskärmen. Vad händer då med inseltslarverna? De dör säger ett av barnen. Visst, de dör. De har ingenstans att bo och inget att äta längre. Vad händer med hackspettarna när insekterna är döda. De svälter ihjäl. En efter en försvinner från fallskärmen och till sist slutar näringskedjan att fungera. Övningen är mycket illustrativ och barnen förstår sambandet och hur viktigt det är med mångfald i naturen.
Samarbetsövning- hur fungerar en näringskedja?
|
Hejdå Kronoskogen!
|
Emelie Andersson
Verksamhetsledare Utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar