måndag 29 september 2014

Naturdag hösten 2014

 
 

Söderkullaskolan från Malmö besöker Arrie 

 I höst är det elever från Malmö kommun som fått chansen att komma på Naturdag i Arrie strövområde. Naturdagarna riktar sig till skolor i utvalda kommuner och är ett samarbete mellan Stiftelsen Skånska Landskap, Skogssällskapet, Skogsstyrelsen, Jägareförbundet Skåne, Södra och Sydved .
 
På Naturdagarna får eleverna uppleva många olika saker på en och samma dag. De får träffa jägare skogsarbetare och naturvägledare. Barnen delas in i sex grupper för att gå till olika stationer. Kunskap om naturen får de genom lek, övningar och samtal. Grupperna är små och samtalen med barnen många.
 
 En grupp startar vid dammen där stövlar redan står uppradade. Barnen hoppar snabbt i var sitt par för nu är det dags att håva och undersöka vilka småkryp som finns i dammen.. Det plaskas i vattnet och håvarnas innehåll töms i vita plastbaljor där det enkelt går att se vad fångsten har blivit. Det är främst trollsländelarver, märlor och några få grodor.
 
 
 
När tiden för håvningen är ute går gruppen vidare till stationen som tar upp Allemansrätten. Då vi frågar vad som gäller för allemansrätten, så vet de flesta elever vad man inte får göra i naturen. Vad man får göra är det färre som talar om. Genom att träna in och spela upp charader lär sig barnen mer om allemansrätten.

 
Tiden går fort och när klockan närmar sig två på eftermiddagen är Naturdagen slut. Eleverna skjutsas tillbaka till skolan med buss. Fyllda med nya intryck, ny kunskap och en hel dags frisk luft som ger en skön avslappnad känsla.
 
 Emelie Andersson
verksamhetsledare för utomhuspedagogiken

torsdag 25 september 2014

Flygande Gladan hösten 2014


Gladan fortsätter att ge sig ut på flygturer i Skåne. Denna gång vågade den sig till storstaden,
där den landade i en liten park nära en skola. Tack vare den Flygande Gladan fick barn i åk 1-4 under några sköna sensommardagar vandra längs med ett tidsrep. Med Gladans hjälp tog de sig också ut till Arrie strövområde.


 


Barnens vandring började vid isens kant och gick längs med äldre stenålder. Framme vid yngre stenålder lärde de sig om när fåret kom i människans tjänst och fick tova egna små får. Tillsammans med naturvägledarna Eva och Sussie funderade de över hur människor levde och begravdes under bronsåldern.

När vandringen nådde fram till järnåldern kom stål och flinta fram och gnistorna yrde kring. Det blev mycket prat om eld, varför vi behöver den, hur den kom till oss första gången, hur människor fraktade elden med sig och hur vi gör upp eld nuförtiden.

Under vikingatid ristade eleverna sina initialer med magiska runor. Vad kunde väl passa bättre än att samtidigt få sätta sig högst upp på en gammal vikingahög och lyssna till samma berättelse om asken Yggdrasil som den gravlagde en gång för 1000 år sedan också fått höra?

I strövområdet i Arrie är det nutiden som är i fokus. Vad kan man hitta om man håvar i sjön just idag? Sötvattensmärlor, trollsländelarver, klodyvlar och en ätlig groda fångas i håven och blir betraktade under lupp. 

På vandring utanför stigarna letas det efter spår i naturen. Någon har ätit på en död kråka. Vem kan det vara? Kanske den som lämnat spillning efter sig strax intill. På vissa späda stammar är barken avskavd. Då ligger det nära till hands att tro att en hjort varit här och fejat sina horn.

När den Flygande Gladan inför vintern återvänder till sin hemort i Snogeholm och barnen åker tillbaka till skolan lämnar den efter sig elever som tittar med nya ögon och större intresse på det som finns runt dem bland allt det gröna.


Naturvägledare
Eva Warelius
genom
 Emelie Andersson
verksamhetsledare för utomhuspedagogiken
www.skanskalandskap.se/skola