Under våren kommer flera klasser från Trelleborg och Svedala vid vardera två olika tillfällen träffa våra naturvägledare för att upptäcka hur lärorik en skoldag i naturen kan vara. Vid första tillfället arrangeras aktiviteter i skolans närhet och vid det andra tillfället åker eleverna med buss till Arrie strövområde.
Tanken är att låta barnen ta del av den natur som finns nära inpå skolan och upptäcka hur roligt man kan ha även på de platser som inte är så vilda. Som komplement till detta ges barnen också upplevelser i ett närliggande strövområde.
Innan aktiviteterna startar upp, får lärarna möjlighet att framföra önskemål om vad de vill ska ske under de två dagarna. Många väljer att låta barnen få förstärka sina kunskaper inom aktuella ämnen, antingen inom ett område man nyss läst eller som introduktion till ett nästkommande ämne.
Just idag träffar vi elever från Smygeskolan som är mycket spända på vad som ska komma att hända under dagen. Vi startar med en samarbetsövning som går ut på att resa en tipi, inte en helt enkel uppgift, Eleverna delas in i två grupper, då vi har två tipis. Vilka tror ni var först med att resa sin tipi?
Efter samarbetsövningen kör naturvägledarna Eva och Sussie igång med dagens aktivitet "Vandra i tid och rum". Denna övning ger eleverna kunskaper om kartors funktion nu och förr.
Nu är det dags för eleverna att konstruera egna 3D-kartor med hjälp av material som de finner i den omkringliggande naturen.
Eleverna tar sig an uppgiften och kartorna börjar att växa fram. När kartorna är klara tittar vi tillsammans på dem. En karta måste ju visa verkligheten så bra som möjligt
3D-kartorna överförs även till 2D på ett stort papper som tas med hem till klassrummet där diskussionen om kartor kan föras vidare. Efter att har producerat egna kartor går vi nu vidarare till dagens GPS-teknik. Eleverna får en kort introduktion till hur GPS:erna fungerar. Efteråt får de pröva på att leta casher och även att gömma egna.