onsdag 23 oktober 2013

GPS-övning med livscykler & metamorfos

I projekt Banken & Skåneleden får eleverna vandra ca 7 km och lära sig mycket om naturen, bl.a. bekanta sig med GPS. Under övningen får elever lära sig att hantera och navigera efter GPS. Aktiviteten fyller ett brett spektrum då man förutom det tekniska handahavandet även får en introduktion till att kunna läsa digitala kartor samt att kunna identifiera utvecklingsstadier hos olika djur. Allt baserat på lek, spänning och nyfikenhet.

Varje grupp skall hämta in tio burkar innehållande konstgjorda figurer från olika djurs utvecklingsstadier. Burkarna har ett listigt namn (ledtråd) som är till hjälp vid uppsökandet av gömman.
 När alla grupper har hittat sina lådor samlas eleverna runt vad de hittat.
Nu återstår den knepiga uppgiften att para ihop de olika utvecklingsstadierna på djuren med varandra. Detta har visat sig vara ett mycket intressant och uppskattad moment som knyter samman övningen. 

Anders Larsson och Emelie Andersson
Naturvägledare och utvecklingsledare
Utomhuspedagogisk verksamhet

Höstens färger

Svenshögs skola på Söderåsen/Skåneleden, Klövahallar - Gålarp


Lindesborgsskolan på Skåneleden i Snogeholm, Sjögården - Jocksborg


 Hagalundskolan på Skåneleden i Fulltofta, Bjeveröd-Dansbanan
Skrylleängskolan på Skåneleden i Fulltofta, Hästäng-Kyllingahus

Bryggeriet på Naturskolan Gladan

I början av höstterminen kontaktade Matilda Lindberg som är idrottslärare på Bryggeriets gymnasium i Malmö oss på Naturskolan Gladan och undrade om vi kunde hjälpa till med en friluftsdag för deras elever som går första året på det estetiska programmet. De var främst intresserade av att baka bördkakor på Morikkapanna. Efter en del mailkonversation kom önskemål fram om även bygga vindskydd, prata om allemansrätten, leta spår i naturen och orientera.
Matilda och hennes kollega, som undervisar naturkunskap, ville få med som mycket som möjligt i kursplanen. Naturskolan har jobbat fram ett antal paket med olika aktiviteter som kan hjälpa läraren att på ett bra sätt kunna använda utomhuspedagogik som ett verktyg i undervisningen för att tillgodose målen i den nya läroplanen.

För att hinna med alla önskemålen skulle behövts tre heldagar men till slut skapade vi ett intressant och fungerande program tillsammans med naturvägledarna Eva och Kerstin:
- Sätta upp en tipi (teamövning, problemlösning, läsa instruktion)
- Allemansätten och spår i naturen (tipsrunda med horn, skinn och ljud)
- Göra upp eld med tändstål
- Baka brödkakor på Morikkapanna

Anders Larsson
verksamhetsledare utomhuspedagogik

lördag 12 oktober 2013

Banken & Skåneleden i full gång

Sedan i början av september har massor av elever i åk 5 vandrat på Skåneleden.
Under en 7 km-vandring får eleverna lära sig med om skog, jakt, biologisk mångfald och kuturhistoria. De får även prova på att använda GPS samt få en härlig naturupplevelse.
Läs mer på: http://www.skanskalandskap.se/for-skolor/banken-skaneleden/


Anders Larsson
verksamhetsledare utomhuspedagogik
www.skanskalandskap.se/skola





torsdag 10 oktober 2013

På läger med Naturskolan Gladan

Den 16-17 september var Montessori Bjärred lägerskola i Snogeholm. De passade på att boka aktiviteter med Naturskolan Gladan. Ta del elevernas presentationer nedan.

Eleverna på Motessori Bjärred
genom
Anders Larsson
Verksamhetsledare utomhuspedagogik