torsdag 15 november 2012

En dag på Skåneleden

Det är en vacker höstdag i mitten av november. Glada barnskratt hörs mellan träden längs Skåneleden i Fulltofta strövområde. Det är elever från Emiliaskolan i Höör som är på en 7 km lång utflykt. Naturvägledaren Bengt Granelli och hunden Fly leder vandringen som bjuder på skog och skogsbruk, biologisk mångfald, spår och djur samt spännande historier. Nytt för i år är en GPS-övning där eleverna får lära sig orientera digitalt. Naturvägledaren har gömt små skatter i terrängen som eleverna får hitta med hjälp av listiga ledtrådar och en GPS. Gömmorna har anknytning till allemansrätten som på ett pedagogiskt sätt vävs in i övningen.

Under vandringen tar eleverna foton som sedan läggs upp på Internet. Klassen väljer ut två foton som blir deras bidrag i en fototävling. Personalen på Färs & Frosta Sparbank är jurymedlemmar och utser de vinnande klasserna som får åka till Naturskolan Gladan i Snogeholm till våren.
Ta del av fototävlingen: www.flickr.com/photos/bankenochskaneleden

För 13:e året genomför Skogssällskapet vandringar med elever i årskurs 5 i Färs & Frosta Sparbanks 12 verksamhetskommuner. Stiftelsen Skånska Landskap är ansvarig för projektet som tillsammans med banken och Skogssällskapet bekostar arrangemanget med 1 730 000 kr. Sedan år 2000 har närmare 35 000 elever medverkat i vandringarna på Skåneleden.


Elever från Emiliaskolan släcker törsten vid Hanakällan
Bild: Mats Sjöstedt (klasslärare åk 5)

Anders Larsson
Verksamhetsledare utomhuspedagogik

fredag 2 november 2012

Gladan flyger till Skurup



För att inspirera och utveckla skolors möjlighet att själva bedriva utomhuspedagogik besökte Naturskolan Gladan Alléskolans närområde i Skurup. När höstterminen startat tågade skolans tredje och fjärdeklass iväg till Ankdammen med kringliggande park ett stenkast från skolan, schemat för dagen var ”skattjakt på träd” med hjälp av en GPS. Trädslag skulle hittas och kännas igen och naturvägledare visade sedan blad, knoppar och frön som kunde paras ihop med de hittade trädskatterna. Vidare undersökte eleverna genom lek och rörelse relationen mellan träd och människa.

Naturvägledaren Anne visar eleverna från Alléskolan hur en GPS fungerar. Att se känd terräng avbildad på en karta där även barnet själv syns "live" ger en bra träning till att skapa ett persperktiv vilket gör det lättare att sedan hitta i okänd terräng.



Fotosyntes är livsviktigt säger naturvägledaren Kerstin och berättar hur Klorofyll "lagar mat". Sedan är det dags att tillsammans skapa ett träd där alla eleverna får en funktion. Några är rötter andra utgör kronan. Vatten och näring transporteras i trädet med olika ljud och rörelser.


Alléskolan kommer till Snogeholm
Nästa gång vi träffades kom Alléskolan till Naturskolan
Gladan i Snogeholm. Temat för dagen var Överlevnad och Spår i Naturen.

Tak över huvudet är viktigt. Att bygga ett eget vindskydd är både roligt och mysigt. Alla får hjälpa till och dra sitt strå till stacken.





Det är inte så lätt att göra upp eld utan tändstickor. Efter ha hittat tändstål och näver med hjälp av GPS:erna fick alla till slut fyr på en liten brasa.
Kerstin Engblom naturvägledareNaturskolan Gladan